Poniedziałek 03.03.2025
I śniadanie
płatki wielozbożowe czekoladowe na mleku BIO (7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) masłem śmietankowym (1,7,11), polędwica z indyka, pomidorek koktajlowy, sałata, szczypiorek, herbata owoce sadu
II śniadanie kalarepa gryzak
obiad
zupa pieczarkowa z łazankami (1,7,9), stek wieprzowo-wołowy (1,3), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty modrej i jabłka (7), brokuł gotowany, kompot z aronii
podwieczorek
ryż paraboliczny z jabłkami prażonymi
Wtorek 04.03.2025
I śniadanie
kakao na mleku BIO (7), bułka kajzerka z masłem śmietankowym (1,7), schab pieczony, serek almette śmietankowy (7), ogórek zielony, sałata, szczypiorek, herbata z miodem i cytryną
II śniadanie banan
obiad
rosół drobiowo-wołowy z makaronem (1,9), pieczeń rzymska w sosie chrzanowym (1,3), kasza jęczmienna (1), bukiet warzyw gotowany, ogórek kwaszony, kompot czarna porzeczka
podwieczorek
kisiel truskawkowy, herbatniki
Środa 05.03.2025
I śniadanie
kawa inka na mleku BIO (1,7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmiet. (1,7,11) kurczak gotowany, rzodkiewka, sałata, kiełki brokułu i słonecznika, herbata malinowa z cytryną
II śniadanie pomarańcza
obiad
zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami (3,7,9), makaron kokardki z serem białym półtłustym i musem truskawkowym (1,3,7), marchewka gryzak, woda z miętą i cytryną
podwieczorek
bułka bagietka (1), kabanos wieprzowy, ogórek zielony, herbata z cytryną
Czwartek 06.03.2025
I śniadanie
kakao na mleku BIO (7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7,11), jajecznica ze szczypiorkiem (3), ser żółty (7), sałata, pomidor malinowy, herbata z miodem i cytryną
II śniadanie jabłko
obiad
zupa grochowa z ziemniakami (9), polędwiczka wieprzowa w sosie własnym, kasza bulgur (1,6,7) marchewka z groszkiem gotowana, sałata lodowa ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym (7) kompot z aronii
podwieczorek
chałka z masłem śmietankowym (1,7), mleko BIO (7)
Piątek 07.03.2025
I śniadanie
płatki jęczmienne na mleku BIO (1,7), bułka pchełka z masłem śmietankowym (1,7), szynka miodowa, papryka mix kolorów, sałata, szczypiorek, herbata truskawkowa
II śniadanie gruszka
obiad
zupa ryżanka z warzywami (9), paluszki rybne (4), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kwaszonej i marchewki, kompot czarna porzeczka
podwieczorek
gofry z cukrem pudrem (wypiek własny) (1,3,7), mleko BIO (7)
Nasze przedszkole w ramach warsztatów kulinarnych Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu wspiera jeden z projektów realizowanych przez Wydział Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. Jest to projekt „SEE & EAT: Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci, mający na celu pomoc rodzicom we wprowadzeniu warzyw do diety dziecka. Wprowadzanie warzyw do diety dziecka to dla wielu rodziców duże wyzwanie. Kolejne to utrzymanie akceptacji tych warzyw przez dziecko. Zarówno badania naukowe, jak i nasze wieloletnie doświadczenia wskazują, że warto jest, by dziecko miało możliwość́ odpowiednio zapoznać się̨ z danym warzywem w różnych formach, zanim zostanie z nim bezpośrednio skonfrontowane na talerzu, podczas posiłku. Podejmując takie działania zwiększamy szanse na to, że dziecko z chęcią sięgnie po dany produkt. Między innymi z tego względu powstał projekt EAT FOOD „SEE&EAT”: Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci”. Program ten polega na wsparciu rodziców dzieci w wieku 18-48 miesięcy we wprowadzeniu warzyw do diety dzieci, dzięki wspólnemu czytaniu i oglądaniu „warzywnych” książeczek, opracowanych przez ekspertów, które są im przekazywane w formie e- booka. Rodzic ma możliwość wyboru dwóch spośród 27 różnych produktów tych, z którym chce zaprzyjaźnić swoje dziecko. Cały proces zajmuje dwa tygodnie i polega na codziennym, zajmującym około 3 minuty czytaniu i oglądaniu publikacji oraz na końcu podaniu konkretnego produktu do degustacji. Badania pokazują, że już samo wizualne zapoznanie dziecka z nowym produktem może mieć kluczowe znaczenie. Jak to robimy? Zachęcamy do udziału w dwutygodniowym bezpłatnym badaniu, składającym się z trzech kroków: wypełnienie ankiety dotyczącej postrzegania tego na ile Twoje dziecko lubi jeść warzywa (około 20 min); czytanie dziecku książeczki o wybranym warzywie przez okres 2 tygodni (5min dziennie); ponowne wypełnienie krótkiej ankiety. Chcę wziąć udział w badaniu! Aby to zrobić, wystarczą dwie proste czynności: w linku poniżej podać adres e-mail oraz wyrazić zgodę na udział w projekcie: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdj23AFa7B4jTzuyZRX7U_fRnCl1mo1AaDLFFP_kWRdrTvIeg/viewform?usp=sf_link w linku poniżej wypełnić wstępny kwestionariusz (ok. 20 minut) – przed czytaniem dziecku książeczek: https://warsawpsy.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_b7UxLxa8duAIrgV Dzięki zawartym w kwestionariuszach miejscach do wygenerowania spersonalizowanego kodu wyniki są całkowicie anonimowe, a adresy e-mail zostaną wykorzystane wyłącznie w celu przeprowadzenia tego badania. Zapraszamy także do obejrzenia webinarium, gdzie zostanie przedstawione krok po kroku jak przejść przez cały proces badania: https://www.youtube.com/watch?v=tspqRlkp24U&t=8s Zaangażuj się w zdrowie Twojego dziecka!