jadlospis1

Poniedziałek 09.09.2024

śniadanie

    kakao na mleku BIO (7), bułka kajzerka z masłem śmietankowym (1,7), kurczak gotowany, ogórek zielony, sałata, szczypiorek, herbata malinowa  

II śniadanie kalarepa gryzak

obiad

rosół drobiowo-wołowy z makaronem (1,9), kotlet pożarski z indyka (1,3), ziemniaki z koperkiem, marchewka z groszkiem gotowana, surówka z kapusty pekińskiej, jabłka i kukurydzy (7) kompot czarna porzeczka

podwieczorek

mus jabłkowo-bananowy, biszkopty

Wtorek 10.09.2024

Śniadanie

płatki jęczmienne na mleku BIO (1,7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7), polędwica sopocka, pomidorek koktajlowy, sałata, herbata dzika róża  

II śniadanie arbuz

obiad

  zupa ogórkowa z ziemniakami (7,9), pierogi z serem i musem truskawkowym (1,3,7) surówka z marchewki i jabłka (7), woda z miętą i cytryną

podwieczorek

paprykarz wegański z kaszą jaglaną, bułka wrocławska z masłem śmietankowym (1,7) papryka mix kolorów, herbata z miodem i cytryną

Środa 11.09.2024

śniadanie

ryż na mleku BIO (7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7) schab pieczony, ogórek kwaszony, sałata, herbata truskawkowa  

II śniadanie banan

obiad

zupa zacierkowa z warzywami (1,3,9), pałka z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, bukiet warzyw gotowany, sałata lodowa ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym (7), kompot owocowy

   podwieczorek

rogal maślany (1), herbata z miodem i cytryną

Czwartek 12.09.2024

śniadanie

kawa inka na mleku BIO (1,7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmiet. (1,7) twarożek ze szczypiorkiem (7), jajko gotowane (3), pomidor malinowy, sałata, herbata z cytryną 

II śniadanie jabłko

obiad

zupa porowo-ziemniaczana (7,9), kotlet mielony wieprzowy (1,3), kasza gryczana, mizeria z jogurtem naturalnym (7), marchewka mini gotowana, kompot z aronii

podwieczorek

galaretka owocowa, chrupki bananowe

Piątek 13.09.2024

śniadanie

kakao na mleku BIO (7), bułka owsiana z masłem śmietankowym (1,7), szynka miodowa, rzodkiewka, sałata, szczypiorek, herbata z miodem i cytryną  

II śniadanie śliwki

obiad

zupa fasolowa z ziemniakami (9), pulpet rybny (1,3,4), ziemniaki z koperkiem, surówka z białej kapusty z koperkiem (7), kompot czarna porzeczka

podwieczorek

wafle kukurydziane z masłem 100% orzechowym (8), herbata ziołowa

tea-cup-coloring-page

Nasze przedszkole w ramach warsztatów kulinarnych Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu wspiera jeden z projektów realizowanych przez Wydział Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. Jest to projekt „SEE & EAT: Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci, mający na celu pomoc rodzicom we wprowadzeniu warzyw do diety dziecka. Wprowadzanie warzyw do diety dziecka to dla wielu rodziców duże wyzwanie. Kolejne to utrzymanie akceptacji tych warzyw przez dziecko.  Zarówno badania naukowe, jak i nasze wieloletnie doświadczenia wskazują, że warto jest, by dziecko miało możliwość́ odpowiednio zapoznać się̨ z danym warzywem w różnych formach, zanim zostanie z nim bezpośrednio skonfrontowane na talerzu, podczas posiłku. Podejmując takie działania zwiększamy szanse na to, że dziecko z chęcią sięgnie po dany produkt. Między innymi z tego względu powstał projekt EAT FOOD „SEE&EAT”: Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci”. Program ten polega na wsparciu rodziców dzieci w wieku 18-48 miesięcy we wprowadzeniu warzyw do diety dzieci, dzięki wspólnemu czytaniu i oglądaniu „warzywnych” książeczek, opracowanych przez ekspertów, które są im przekazywane w formie e- booka. Rodzic ma możliwość wyboru dwóch spośród 27 różnych produktów tych, z którym chce zaprzyjaźnić swoje dziecko. Cały proces zajmuje dwa tygodnie i polega na codziennym, zajmującym około 3 minuty czytaniu i oglądaniu publikacji oraz na końcu podaniu konkretnego produktu do degustacji. Badania pokazują, że już samo wizualne zapoznanie dziecka z nowym produktem może mieć kluczowe znaczenie. Jak to robimy? Zachęcamy do udziału w dwutygodniowym bezpłatnym badaniu, składającym się z trzech kroków: wypełnienie ankiety dotyczącej postrzegania tego na ile Twoje dziecko lubi jeść warzywa (około 20 min); czytanie dziecku książeczki o wybranym warzywie przez okres 2 tygodni (5min dziennie); ponowne wypełnienie krótkiej ankiety. Chcę wziąć udział w badaniu! Aby to zrobić, wystarczą dwie proste czynności: w linku poniżej podać adres e-mail oraz wyrazić zgodę na udział w projekcie: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdj23AFa7B4jTzuyZRX7U_fRnCl1mo1AaDLFFP_kWRdrTvIeg/viewform?usp=sf_link w linku poniżej wypełnić wstępny kwestionariusz (ok. 20 minut) – przed czytaniem dziecku książeczek: https://warsawpsy.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_b7UxLxa8duAIrgV Dzięki zawartym w kwestionariuszach miejscach do wygenerowania spersonalizowanego kodu wyniki są całkowicie anonimowe, a adresy e-mail zostaną wykorzystane wyłącznie w celu przeprowadzenia tego badania. Zapraszamy także do obejrzenia webinarium, gdzie zostanie przedstawione krok po kroku jak przejść przez cały proces badania: https://www.youtube.com/watch?v=tspqRlkp24U&t=8s Zaangażuj się w zdrowie Twojego dziecka!